Brüt Takas Nedir, Neden Gelir, Öncesinde ve Sonrasında Ne Olur?

Brüt Takas Nedir, Neden Gelir, Öncesinde ve Sonrasında Ne Olur?

Brüt Takas Cezası Nedir?

Borsaya yeni başlayanların aklını kurcalayan Brüt Takas kavramını detaylı olarak ele alıyoruz. Brüt Takas genelde anlamsız şekilde; tavan tavan giden yada taban taban giden veya gün içi artı +10-5 yapıp sonra -10-5 yapan hisselere Sermaye Piyasası Kurulu tarafından uygulanan bir çeşit tedbirdir. Bu tedbir gün içerisinde alınan hisse senedi aynı gün tekrar satılamaz buda gün içi trade imkanını ortadan kaldırır. Brütlü hisse senedi en erken ertesi işlem günü satılabilir.

Neden Brüt Takas Cezası uygulanır?

Brüt takasın uygulanmasındaki temel amaç hisse senedi fiyatındaki aşırı dalgalanmayı(volatilite) önlemektir. Bunun yanı sıra tahta yapıcı ve patronlara tahtalarını dengede tutmaları içinde bir uyarıdır, brüt alan tahtalarda hacim azalır ve hacmin azalması tahtaya hakim ortağın pekte istemeyeceği bir şeydir. Brütle hacmin ne alakası var derseniz 2 yıllık borsa deneyimimde brüt takas olan tahtalarda robot çalıştığına hiç şahit olmadım; robot yoksa hacimde olmaz…

Brüt Takasın Gelişini Nasıl Anlarız?

Bir hisse senedi aldığımızı varsayıyorum bu hisse senedi günü artı %4 ile açtı ufak ufak tavana doğru gidiyorken sonra bam bir satış geldi ve saniyeler içerisinde %5 değer kaybetti. İşte bu brüt takas uygulamasının ilk ayak sesidir. Yüzde 5 lik bu satışla ilk devre kesicimiz çalışır. Bunun gibi 2 tane daha Devre Kesici çalışırsa o hisse yüzde 99 ihtimal ile Brüt Takas cezası alacaktır. Çok uç durumlarda 3 devre kesici sonrası brüt uygulanmaz ki bu durum genelde tüm endeksin komple çöktüğü dönemlerdir.(Bknz: Kara Pazartesi) Buna ek olarak gün içi 2 devre kesici çalışan tahtalarda dahi brüt takas cezası alındığına şahit oldum ama bu durum nadir olur.

Brüt Takasın İyi mi Kötü mü?

Brüt iyide çevresi kötü svihs :)…
Kimi durumlarda iyi; kimi durumlarda kötü bir durum…Trendin ne yöne doğru olduğu da önemli bir etken şöyle ki bazı durumlarda patronlar veya tahta yapıcı arkadaşlar büyük aracı kurumların robotları olmadan tahtayı yukarı/aşşağı sürmek için bu brüt takası kullanıyorlar. Yukarıda belirttiğim gibi brütlü hisselerde robotla işlem açmıyor balinalar yani tahta yapıcı yukarı/aşşağı sürmek istiyor hop robotlar bundan önce topluyor, e satmak istiyor hop robotlar bundan önce satıyor yada bunla beraber satıyor adam parsası bölünsün ister mi istemez. Malı yukarı yada aşağı nere sürecekse rahat rahat almak veya satmak ister bununda yolu hisseye brüt takas getirmekten geçer. Hisseye brüt gelince robotları sahneden alırlar balinalar nereye yada trend nere giderse fiyat oraya rahat rahat gider. GG 🙂

Brüt Takas Sonrası

Brüt takas cezası bitiminden sonra hisse fiyatları artar mı düşer mi? Şartlara göre değişir bu durum ama şuna emin olabilirsiniz hacim artar buda tahtaya yeni yatırımcı gelmesini teşvik eden bir unsurdur. Buna ek olarak güniçi al satçılar ve robotlarda ceza bittiği için tahtaya gelecektir.(Nerde hareket orada bereket :0 )Yalnız burada önemli bir nokta brüt kalktıktan sonra kredili işlem yasağı da buna bağlı kalkar. Bknz: Açığa Satış Nedir?

Brüt Takaslı Anılarım 🙂

ADESE’ye brüt geldikten sonra takribi %35 kar almıştım. Hisseye ben girdiğimde brüt yoktu sonra pazarları falan düzenlediler buna sürekli brüt geldi hacim yarı yarıya düştü ama trend yukarı olduğu için bir yükseliş geldi; kelebek görse ömrü uzar, ortalama 2,25 maliyetim vardı 3,00 – 3,20 arası 150 bin lot satmıştım.
ITTFH’da ise tam tersi oldu. Ortalama 2,90-3.0x lira maliyetle 120 Bin lot toplamıştım aynı günün akşamı brüt takas cezası geldi; ertesi gün yarınlar yokmuş gibi sattılar, yanılmıyorsam 3-4 gün taban gitti, soluğu 2,2x’lerde aldı.

Bol yeşilli ve bol kırmızılı iki brüt takas anımı da bıraktıktan sonra yazımı bitiriyorum; eksik, gedik, yalan, yanlış, övgü, sövgü tarzı mesajlarınızı yazının altına yorum olarak bırakırsınız.

Yeşil portföylü günler dilerim… 🙂